Tuesday, September 26, 2017

" අඹ, දඹ, නාරං, කෙසෙල්, දෙල්, පනා කකා මේ......."


මේ චායාරුපවලින් පෙනෙන ස්ථානයට කිහිප වතාවක් ගොස් තිබුනද, ගැන සටහනක් ලිවීමට සිතුනේ නැහැ. එහෙත් පසුගිය දිනෙක අහම්බෙන් මෙන් මගේ පැරණි චායාරුපයක් FB හි upload කලවිට ලැබුණු ප්රතිචාර නිසා ගැන යමක් ලිවයුතු යයි හැඟී ගියා. මෙහි දැක්වෙන්නේ ඩුබායිහි පිහිටි පලතුරු යුෂ හා ආශ්රිත නිෂ්පාදනය හා අලෙවිය සිදු කරන අවන්හලෙක දර්ශනයක්. ඩුබායිහි සිටින හෝ මෙහි සංචාරය කල කෙනෙකුට නම් මෙය අරුම පුදුම දෙයක් නොවන්නට ඉඩ තිබෙනවා. එහෙත් ලංකාවේ සිටින මාගේ හිතවතුනට මෙය වෙනස් අත්දැකීමක් වනවාට සැකයක් නැහැ. මෙහි පවතින කලාත්මක බව, බෙහෙවින්ම සිත් ඇද ගන්නක්.

මෙහි සඳහන් ජුස් ව්යාපාර ජාලයේ අලෙවි හල තුනක් දැනට ඩුබායිහි පිහිටුවා තිබෙනවා. බොහෝ ඉඩ පහසුකම් ඇති මෙම අවන්හල් වල ඇතුලත මෙන්ම, පිටත පදික වේදිකාව මතත්, අලංකාර මේස පුටු වලින් සමන්විතව පවතිනවා. පලතුරු යුෂ (fruit juice) පානය සඳහා පැමිණෙන අයට ඉතා සුව පහසුව, විවේකිව පලතුරු යුෂ පානය සඳහා ඉඩ සලසා දීමටයි. ඔවුනගේ මෙනු පතේ සඳහන් වී ඇති අන්දමට විවිධ වර්ගයේ පලතුරු යුෂ වර්ග 146 හා අතුරුපස වර්ග 3 සඳහන් වනවා. ලංකාවේ මුදලින් රු. 400/- සිට මේ මිල ගණන් ඇරඹෙනවා. කුඩා බෙරි ගෙඩියේ සිට අන්නාසි, කොමඩු වැනි විශාල පලතුරු දක්වා වූ පරාසයක මෙම පලතුරු යුෂ වර්ග පැතිර පවතිනවා. එසේම රු. 2000/- සිට රු. 40,000/- දක්වා වූ මිල ගණන් වලට පලතුරු වලින් සැකසු සැරසිලි හා පලතුරු පිඟන් මිලදී ගැනීමටද හැකියි. රු. 40,000/- පවතින්නේ විවාහ සංවත්සර (Wedding anniversary gift) ත්යාගයක් ලෙස දිය හැකි පලතුරු සැකසුමකි. එසේම චොකලට් හා අයිසිං වලින් සැරසු විවිධ පලතුරු වර්ගද මේ සමහර සැකසුම් වලට ඇතුලත්. පලතුරු යුෂ වර්ග අතර තනි පලතුරු වර්ග මෙන්ම, එකිනෙක මිශ් කොට සැකසු පලතුරු බිම වර්ග 146 පවතිනවා. ඒවායේ රසයද ඉතාම ඉහලයි.

කෙසේ වුවද මේ සියල්ලටම වඩා ආකර්ශනීයම දෙය වන්නේ, මෙහි ඇතුලත විවිධ රටා වලට අනුව පලතුරු එල්ලා ඇති ආකාරයයි. වැල් වශයෙන් මෙන්ම, තැනින් තැනද විවිධ රටාවනට අනුව, මේ පලතුරු ප්රදර්ශනය කොට ඇති අතර සියල්ලම ස්වභාවික පලතුරුයි. කිසිදු දෙයක් සෙල්ලම් බඩු හෝ ප්ලාස්ටික් නොවේ. එනිසාම, පලතුරු යුෂ විදුරුවක රස බලන්නට මෙහි එන බොහෝ දෙනෙකු අතර හිඳ චායාරුපයක් ගැනීමට අමතක නොකරන්නේ, එය අතිශය සුන්දර අත්දැකීමක් මෙන්ම දුලබ දර්ශනයක් වන නිසාමයි. කුඩා දරුවන් මෙන්ම වැඩිහිටියන්ද මෙම ස්ථානයේදී එකසේ විනෝද වන අයුරු දැක ගත හැකියි


ගහකොළ පිරුණු අපේ රටේදී නැවුම් පලතුරු යුෂ බිඳක් තොල ගෑම කොතරම් අසිරුදැයි ඔබ දන්නවා ඇති. සති ගණන් බක්කිවල වේලි, තැලී පරුවී යන කලට ජූස් බවට පත් වන පලතුරු හා, මේ අතර කෙතරම් විශාල වෙනසක් පවතිනවාදැයි ඔබටම සිතා ගත හැකියි. මේ සුන්දර ස්ථානයට යනවිට, ලංකාවේ ගහකොලවල ඉදී, වවුලන් කා බිම වැටි විනාශ වන පලතුරු ගැන සිතෙන්නේ, "අනේ අපොයි....!" කියාමය.









No comments:

Post a Comment